2008-12-15

Goda grannar

Idag har jag haft tvättid under kvällen. Det brukar i vanliga fall innebära en del gratismotion eftersom det blir ett par ner till tvättstugan på gården, så även idag.
Det brukar också innebära att man får se lite nya ansikten, det är sällan man har tvättstugan helt för sig själv utan att någon granne har tvättid på de andra två maskinerna. Så, "hej hej", blev det på en kille i tvättstugan när jag bytte tvättmaskin och stoppade in blöttvätt i tumlaren. Inget mer med det.

När jag så nyss skulle hämta det sista av tvätten i tvättstugan stegade jag som vanligt ner för trapporna i min uppgång. In genom ytterdörren ser jag, vad som med största sannolikhet är en granne till mig, komma in. Jag tror att han hör mig, men vi får inte ögonkontakt. Jag tänker som en god grund till vår bekantskap som grannar så måste jag ju säga hej, trots bristen på ögonkontakt. Kanske får bristen på ögonkontakt mig att säga "Hej!" lite mer försynt än vanligt, men det borde inte ha någon effekt på det utfall det hela fick. Det tycker jag i alla fall inte. Kanske har luggen mer med det att göra?

Hursomhelst verkar min granne som är påväg ner till korridoren i soutterrängplanet i huset hålla inne med svaret på mitt tillrop.
Men med honom halvvägs ner för trappan så får jag höra något som först gör mig väldigt förbluffad, sedan ganska illa berörd.
"Är du fikus?"
Jag trodde först att jag hört fel, men jag kan inte komma på vad han skulle ha sagt istället med den ganska misslynta tonen.
Det som ständigt dyker upp i min arma skalle efter denna lilla händelse är: Varför?
Det är inte så att jag har problem med bögar eller andra hbt-personer, men att bo i samma hus som en som verkar ha det är inte särskilt behagligt. Speciellt som jag har stött på honom i egen hög person.
Egentligen får man väl vara hur homofob man vill, men varför är man det och varför ska man yttra det på ett så otrevligt sätt?
TILL ENS EGNA GRANNAR?!

7 kommentarer:

Ylva sa...

är du pelagon?

Ylva sa...

förresten tycker jag inte alls att man får lov att vara homofob om man vill. man får inte vara nazist heller, det är samma sak.

Dr Wannabee sa...

Du måste ha skrämt honom. En liten rädd människa, som blir rädd av en hälsning. Han måste försvara sig med attack...
Har mött en del sådana människor, ofta är dom inte vuxna än, men ibland stöter man på medelålders snubbar med samma inställning. Tyck synd om honom.

Fredrik sa...

Trångsynthet och rädsla. Håller med dr W, det är mest synd om en sådan person.

Eric sa...

Jo, det är nog lite synd om honom.

Men Ylva, jag kan inte riktigt instämma i det du skriver om nazister, de borde ju få finnas, liksom homofober. Hur urbotat dumma deras åsikter än är så måste man nog respektera dem för att inte vara antidemokratisk själv. Man kan inte förbjuda åsikter och människotyper.
Men sedan går ju samtidigt inte nazismen att utöva till fullo utan att man kränker människor på vidriga sätt.

Anonym sa...

Vilken jävla grej :-D!
Möjligheten finns att han är "fikus" och försökte lägga in storstöten på dig. Så pass opp!!!

Eric sa...

Tove: Jag undrar vilken charmkurs han gått i. :D