2010-08-09

Ingen ser den osynliga handen

Regeringens privatiseringsiver är nästan religiöst fundamentalistisk. Man tillber den osynliga handen som ska sträckas ner från himlen och frälsa oss alla med sänkta priser, bättre varor, tjänster och soliga sommarängar.
Under den senaste mandatperioden har man frenetiskt sålt ut våra gemensamma tillgångar som vi genom skatten arbetat tillsammans för att skapa. Man har sålt ut dessa tillgångar till i många fall rena hånfulla underpriser.
De säger att det ska löna sig att arbeta, men vem är det som har arbetat för de vinster som de privata bolagen snabbt tjänar tillbaka sina insatta pengar på när de för spottstyvlar köper skolor och dagis?

De beter sig som fundamentalister när det visar sig att den osynliga handen lyser med sin frånvaro.
I en artikel i Dagens Medicin den 16:e juni så skrivs det om en rapport rörande resultatet av privatiseringarna av Stockholms sjukhus. I artikeln framgår att Landstingen tilldelat de privata vårdgivarna hundratals miljoner för att öka tillgängligheten men bara fått en ökning av tillgängligheten motsvarande en bråkdel av de tilldelade pengarna. Man får också betydligt mindre vård för pengarna än vad de borde, man betalar 40 miljoner mer än vad man får vård för. Dessa uppgifter kommer från en icke ännu publicerad rapport, den är klar vad jag förstått, men eftersom den inte är publicerad så kan den inte helt och fullt diskuteras som den borde. Då kan man som nyfiken läsare fråga sig vad som hindrar en publicering?
Svaret finns i alla fall delvis i artikeln, den moderata ledningen i Stockholms läns landsting med Filippa Reinfeldt i fronten, förhalar publiceringen till efter valet i höst. Detta förstår jag, rapporten visar ju hur misslyckad deras politik är. Det är dock mycket beklämmande att Moderaterna i sann anti-demokratisk anda försöker dölja sitt misslyckande för sina uppdragsgivare: väljarna.
Marknadsfundamentalisterna vill fortsätta privatisera, därför mörkar de nackdelarna det medför.

Sedan kan man ju undra varför man avskaffade det Svenska bilprovningsmonopolet när det innan avregleringen fungerade både effektivt och till låg kostnad för bilägarna. Expressen, DN

Jag tilldelar alla regeringens partiledare varsin ordentlig osynlig örfil.

2 kommentarer:

Tove sa...

Herregud så bra skrivet!

Aina sa...

fint Eric