2010-10-13

Om att byta kött mot något gött

Jag ska inte moralisera eller så, jag tycker själv att det då och då är helt fantastiskt att avnjuta en nygrillad rykande bit oxfilé, men varför är en del personer sådana tvångsmässiga köttätare? Genom att äta lite mindre kött minskar man på ett enkelt vis vår negativa påverkan på naturen.

Det var underhållande och en aning upprörande att läsa kommentatorspåren till Byt kött mot vegetariskt på Nerikes Allehandas insändarsida.


Igår åt jag förresten något av det godaste jag ätit: hemgjord falafel med klyftpotatis, vitlöksmajonnäs, sallad och ajvar relish.

2010-10-11

Falsk matematik

Jag får nästan huvudvärk när jag på DN läser artikeln med rubriken: Världens befolkning allt rikare, en hel del siffror över hur stora förmögenheter som finns samlade i världen, hur många nya miljonärer vi får osv.
Artikeln är lite väl okritisk och ytlig. Nämner knappt att Afrika är fruktansvärt fattigt. Är snarare åt det positiva hållet att många lägger pengar på hög, men att lägga pengar på hög är att folk har mer än de behöver och ska det verkligen vara så när så många människor inte får vad de behöver? Vi hade föreläsning om HIV idag och det är illa omän inte förvånande att alla som skulle behöva inte har råd med de mediciner som finns.

Helt apropå pågår i Umeå ett arbete för att dra igång en lokal ETC-veckotidning. Det finns sådana på några platser i Sverige, och nu ska vi försöka att få hit den!
Är det så att man är intresserad av att eventuellt prenumerera kan man fylla i sitt namn på en lista: Namninsamling för ETC i Umeå
Att få hit ETC skulle ge ett medialt alternativ som tar upp andra nyheter än bara aktiekurser och opinionsmätningar.

2010-10-10

Jag och Woody


Idag bjöd jag Staffan och Filip på pizza, den tyckte de om.
Sedan visade jag film, Woody Allens "Small time crooks". Staffan somnade och Filip yttrade vid ett par tillfällen ett missnöje.

Fast några scener skrattade vi alla åt... inte den på bilden dock.