2010-08-29

Ryggsäcken packad; pennor, sudd och anteckningsblock

I morgon börjar skolan igen. Termin 9.

Hittade ett blogginlägg som alla som tycker vi betalar för höga skatter i Sverige bör läsa (framförallt läkare och läkarstudenter som tycker att det är förskräckligt orättfärdigt att de ska betala skatt).

2010-08-28

Naturskyddsföreningen granskar

Jag ögnade just igenom Naturskyddsföreningens granskning inför valet och är man intresserad av att få bättre miljö så är det antingen Miljöpartiet eller Vänsterpartiet man ska rösta på. Sossarna var ok.
De andra partierna verkar inte alls prioritera miljöpolitiken, de verkar ohyggligt passiva.

Alliansen tycks bara gå på en linje: skattesänkningar och mer pengar framförallt till den rikare tredjedelen av Sverige, men även rika svenskar kan komma att få avkomlingar som tvingas leva i en värld av ekologisk utarmning och klimatkatastrofer.

2010-08-27

DN's huvudlösa ledarredaktion

Man kan ju undra hur långt journalister är villiga att gå för att få väljare till sina moderpartier när man läser DN's ledarsida från igår.
De verkar anse att ökad personaltäthet inte ger ökad kvalitet.
Om Jan Björklund hade föreslagit lagstiftning för personaltäthet, hur hade det brusats på ledarredaktionen då?



Ps. Vi kanske ska avskaffa lärarkåren helt, då får vi dessutom mer pengar över till äldrevården utan att behöva röra våra heliga skattesänkningar. Ds.

2010-08-24

Med blåsor på fötterna gör jag mig redo


Det börjar så sakteliga bli dags att planera hemresan till Ume, i morgon vid lunch går jag på tåget vid Södra station i Örebro.
Det känns bra men jag har mycket att släpa på.

De senaste dagarna i gamla hemtrakten har varit mycket bra.

I lördags hade Vänsterpartiet, SSU, republikanska föreningen och några organisationer till en tämligen lyckad alternativ fest vid sidan av etablissemangets storslagna Bernadottefirande med tillhörande kungligheter, SÄPO och pampar.
Jag satt i vänsterns vagn och pratade lite med folk och delade ut valinformation, det var roligare och trevligare än väntat. Det kom fram en man som såg mycket pigg ut för sin ålder, jag trodde han var 70-någonting. Han hade cykeln med sig, beklagade sig över allt kungafjäsk, det odemokratiska i en statschefstitel som går i arv och så vidare. Sedan sa han att han inte riktigt kände sig så kry, blåscancer och en ålder som tar ut sin rätt. "Är man över åttio så får man stå ut med en del" sa han innan han tog farväl och cyklade vidare.
På kvällen hölls det konserter såväl i det republikanska som det royalistiska lägret. Royalisterna hade tack vare skattebetalarnas pengar fått en mycket stor och fin scen vid slottet. Storbildsskärmar och ljusramper som kan jämföras med Orangea scenen på Roskildefestivalen. Vi republikaner fick nöja oss med en mycket mindre budget och ett mindre torg, men vad gjorde det när Mikael Wiehe drog betydligt fler åskådare än artisterna som spelade för kung
en på järntorget?

Dagen efter kom helgens stora höjdpunkt då jag med Ann gick en etapp på Bergslagsleden utanför Örebro. Tänk vad naturen är underbar! Vi hittade ett vindskydd vid en tjärn och hade veden varit torr hade allt varit fantastiskt, nu var allt fantastiskt ändå, men ändå!
Vi övernattade där, stekte sojakorv på Trangiaköket och drack varm choklad.
Några sångsvanar bjöd på lite musik och ett par fladdermöss hade uppvisning över vattnets spegelblanka yta.

2010-08-21

För den som är i Örebro och råkar ha turen att läsa detta inlägg precis nu när jag publicerar det:

Välkommen till Folkfesten!

I detta nu är jag hemma för att äta och vila lite, men om några minuter går jag till Våghustorget i Örebro för att glo på musik och inte på kungafamiljen som är i stan. Mikael Wiehe och några till uppträder och det är gratis (utan att för den skull bekostas av skattebetalarna).

Livet på landet

De senaste dagarna har jag hållit till på landsbygden utanför Alingsås, utan internetuppkoppling samt usel mottagning på mobilen. Torftigt skulle man kunna tro, men med fint sällskap; katter, hundar, kurskamrater och Carls flickvän Malin, blev det allt annat än torftigt.
Vi tog upp potatis ur landet, björnbär ur buskarna och svampen från marken. Landsbygdsromantik.

Aina ser en aning bekymrad ut när hon försöker få med alla svampar på bild, ingen får komma i skymundan.
Malin och Carl vid svampen nu, men vi fick turas om att rensa i berget.

2010-08-17

Svamp

Jag var ute med Tove och jagade svamp i eftermiddags. Med en laddning kaffe och kakor som drivmedel bar det iväg över stock och sten.
Det blev en mycket ung Karl-Johan, ett litet lass kantareller, några ynkliga trattkantareller, några små taggsvampar, ett par strävsoppar och framförallt svart trumpetsvamp.
Den svarta trumpetsvampen är en högt skattad matsvamp, tydligen, jag hade aldrig ätit den tidigare. Men framförallt var det första gången jag hittade svart trumpetsvamp. De var svåra att se, fast de stod mitt på stigen.

Har ingen egen bild på skönheterna, men jag har lånat en från Naturhistoriska riksmuseet:

Dom kallar oss rasister

Jag såg just en ganska bra TV4-dokumentär om invandringen:

2010-08-16

Visst är det väl bra med lite mer i plånboken varje månad?

Att moderaterna är ett skattesänkarparti är väl ingen nyhet, nu har man dessutom slutat hymla med det igen, efter allt prat om välfärdens kärna. DN, DN, Aftonbladet.

Jag sitter och tänker på vad som är bra med skattelättnader.

För mig själv som student så känner jag inte av någon ändring i plånboken alls. Lyckligtvis är det fortfarande gratis att utbilda sig på högskola.

För en medelsvensson tror jag att de utlovade skattelättnaderna inför detta val skulle kunna innebära några hundralappar till i plånboken varje månad. Vad gör man för några hundralappar extra? Man kanske kan överväga att betala den där fackavgiften som blev så förbaskat dyr för snart fyra år sedan, eller nej, vad ska man med trygghet till när man har ett jobb och det finns så mycket annat som drar i sedlarna.

Vad är det svensken betalar för att få dessa skattesänkningar?
Är det sämre mat i äldreomsorgen, färre lärare, dyrare mediciner osv?
Jag tror det.

Om man tänker efter lite så innebär skattesänkningar egentligen också lönesänkningar. Arbetsgivaren betalar ut en lön till arbetaren, från denna lön dras arbetsgivaravgift och diverse skatter, det tycker jag är okej (inte bara för att jag är student, en dag kommer jag med glädje betala skatt). Arbetsgivaravgifter och skatter är till för att man ska få pension, utbildning och vård och så vidare. Om skatten sänks kommer du att få mer i plånboken, men mindre av din lön kommer att investeras i det gemensamma projektet. Så, för att stödja välfärden lika mycket som du gjorde innan, måste du alltså jobba mer. Dock kommer du tjäna mer, men vill du jobba mer än du redan gör?

Sedan finns en risk att löneutvecklingen p.g.a. skattelättnaderna stannar av. Således blir det mindre pengar till välfärd, inte så mycket mer pengar i gemene mans plånbok, men desto mer i företagsägarnas.


Så vad är då viktigast: en liten smula mer i plånboken eller en bra välfärd?

Mitt skrivande har den senaste tiden blivit mycket politiskt inriktat, kanske är det tråkigt att läsa, men jag är oerhört bekymrad över framtiden för detta land så jag måste åtminstone få någon sorts utlopp.

2010-08-15

När man inte går över ån efter vatten



Jag blir lite häpen när man med bilen kan nå så fantastisk natur endast tjugo-trettio minuter från Örebro.
Till Trolldalen, ett naturreservat i Kilsbergen, bar det av igår. Hundarna följde med och en matsäck bestående av kaffetermos, wienerbröd, kakor och hundgodis var förberedd.
Vädret var varmt och utflykten avslutades med ett dopp i en tyst bergslagssjö där endast storlommen och abborrarna avbröt tystnaden med sina plask.

2010-08-12

Roy Andersson

En film vars budskap är mer aktuellt än någonsin, även om jag tror mer på Vänsterpartiet än Socialdemokraterna som dock är ett OK alternativ.

2010-08-11

Tårtan

Chokladtårtorna blev förresten lyckade och det blev ett ordentligt stycke över. Kalas kalas kalas. Hurra!


Stereolab - Peng



En låt till, sen god natt... bara en låt till.

Demokratin

Varför är Moderaterna och Kristdemokraterna emot att man redovisar sina bidragsgivare? DN, SvD
Jag har länge undrat varför Alliansen och framförallt M fört en så människofientlig politik och jag vill gärna veta om det är deras egna övertygelse eller om det finns några bidragsgivare som vinner på den politik som förs. Jag blir inte mindre nyfiken när jag läser om de olika blockens valkampanjsbudgetar: DN
Vem är det som köper vårt land?

I samma veva så lägger regeringen ner satsningar på att öka valdeltagandet i områden där få väljer att gå och rösta. Sydsvenskan. Om man värnar om demokratin, alliansen är aldrig sena med att hävda att de gillar demokrati, så borde man väl satsa på att få så många till valurnorna som möjligt?

2010-08-10

Fastsvetsad vid datorn

Jag är på väg på stan för att köpa ingredienser till två chokladtårtor jag ska baka till min mammas födelsedag, men jag har fastnat på Spotify: Neil Youngs fantastiska live-skiva Weld.

2010-08-09

Ingen ser den osynliga handen

Regeringens privatiseringsiver är nästan religiöst fundamentalistisk. Man tillber den osynliga handen som ska sträckas ner från himlen och frälsa oss alla med sänkta priser, bättre varor, tjänster och soliga sommarängar.
Under den senaste mandatperioden har man frenetiskt sålt ut våra gemensamma tillgångar som vi genom skatten arbetat tillsammans för att skapa. Man har sålt ut dessa tillgångar till i många fall rena hånfulla underpriser.
De säger att det ska löna sig att arbeta, men vem är det som har arbetat för de vinster som de privata bolagen snabbt tjänar tillbaka sina insatta pengar på när de för spottstyvlar köper skolor och dagis?

De beter sig som fundamentalister när det visar sig att den osynliga handen lyser med sin frånvaro.
I en artikel i Dagens Medicin den 16:e juni så skrivs det om en rapport rörande resultatet av privatiseringarna av Stockholms sjukhus. I artikeln framgår att Landstingen tilldelat de privata vårdgivarna hundratals miljoner för att öka tillgängligheten men bara fått en ökning av tillgängligheten motsvarande en bråkdel av de tilldelade pengarna. Man får också betydligt mindre vård för pengarna än vad de borde, man betalar 40 miljoner mer än vad man får vård för. Dessa uppgifter kommer från en icke ännu publicerad rapport, den är klar vad jag förstått, men eftersom den inte är publicerad så kan den inte helt och fullt diskuteras som den borde. Då kan man som nyfiken läsare fråga sig vad som hindrar en publicering?
Svaret finns i alla fall delvis i artikeln, den moderata ledningen i Stockholms läns landsting med Filippa Reinfeldt i fronten, förhalar publiceringen till efter valet i höst. Detta förstår jag, rapporten visar ju hur misslyckad deras politik är. Det är dock mycket beklämmande att Moderaterna i sann anti-demokratisk anda försöker dölja sitt misslyckande för sina uppdragsgivare: väljarna.
Marknadsfundamentalisterna vill fortsätta privatisera, därför mörkar de nackdelarna det medför.

Sedan kan man ju undra varför man avskaffade det Svenska bilprovningsmonopolet när det innan avregleringen fungerade både effektivt och till låg kostnad för bilägarna. Expressen, DN

Jag tilldelar alla regeringens partiledare varsin ordentlig osynlig örfil.

2010-08-08

I hjärnans djupaste vrår simmar kanske inte de finaste fiskarna, men väl de fulaste torskarna

Vissa ansikten, hur fina de än är, kan försvinna ur mitt minne. När jag försöker föreställa mig min käras ansikte har jag svårt att finna det i minnesbanken. Men Sven-Otto Littorin har jag inte svårt att komma ihåg.
Märk väl, han är inte min kära, men han är den första politikern i världen som avgått just för att inte ha köpt sex, som någon gubbe sa.

2010-08-04

Avslöjande

Jag vaknade i morse till att Jan Björklund vill göra det lättare för skolor och universitet att neka kvinnor att bära heltäckande slöja, i och med detta har en tråkig debatt tagit fart även i Sverige.
Att förbjuda heltäckande slöjor kan tyckas som ett sätt att komma åt ett kvinnoförtryck som man ser inom islam. Graden av kvinnoförtryck som slöjor innebär är jag inte rätt person att uttala mig om, jag är inte helt bekant med traditioner, kulturella regler och muslimska kvinnors önskningar. Vad jag dock vet är att utbildning kan vara befriande, berikande och en väg in i samhället och om man nekar dessa kvinnor tillträde till utbildning på grund av heltäckande slöjor (niqab och burka) betraktar jag dem inte som mindre förtryckta.

Huvudargumentet Björklund har för sitt utspel är att han anser att utbildning bygger på kommunikation och att det inte går att kommunicera med någon som man inte kan se ansiktet på. Till viss del har han rätt, men han skjuter in sig på fel mål, det borde inte vara omöjligt att finna sätt att lösa problemet utan att ta bort slöjan eller den slöjbärande kvinnan.

Semester

Hemma från Dalarna igen, de sommarveckor jag varit där har varit fantastiska och tiden hade knappast kunnat spenderas bättre.
Nu tillbaka till civilisationen, internetuppkoppling, valrörelse och stressade människor. Jag önskar att jag kunde strosa runt några veckor till i skogen där svamparna, bären och björnarna frodas. Göra sylt, stuva kantareller, baka kakor, bada och sitta på utedass med utsikt över sjön. Vad ska man med plattskärm och hemmabioljud till när man kan få uppleva mossans dofter och humlornas surr?

Bild i motljus, nästan platsande i en valpamflett från SD, på bordet har det dukats till fest med pasta och såser gjorda på kantarell respektive taggsvamp.