2009-06-30

Att haka upp sig på detaljer

Jag sitter med en artikel och jag kontrollräknar och kontrollräknar. Det är en behandlingsstudie av patienter med tvångssyndrom och enligt pappret så ska de vid inklusion i studien ha haft tvångssyndrom i snitt 18 år. Men när jag räknar på värdena från tabellen som visar åldrar vid inklusion får jag det obönhörligen till lite drygt 29 år. Var försvinner de elva åren?

2009-06-27

Som kommissarierna dras till koskit

Om någon vecka kommer mina kära föräldrar förbi Umeå på sin bilsemester. Naturligtvis ska de hälsa på hos mig och lika självklart är det att hundarna följer med. Det kommer bli trevligt. Dessutom har jag upptäckt att Morden i Midsomer finns på SVT-Play, jag kan se serien trots att jag inte äger någon tv alltså. Det betyder att när ekipaget kommer förbi hos mig så får jag även uppleva det som jag annars måste fara till Örebro för att uppleva: mitt eviga gnäll över alla dessa deckare som sänds hela somrarna och förpestar teverummet och så mina föräldrars sömniga sätt att se på dessa. De sitter/halvligger i soffan och snarkar till efter ett tag, gärna efter att ha ätit en banana split, typ. 
Även om det på något sätt får mig att rysa, så finner jag någon sorts ganska välbehaglig
 trygghet i detta stillsamma spektakel. Jag är kanske ännu för ung själv för att glida ner och slött titta på fyra likadana deckare varje kväll för att fälla kommentaren att "den här är lite annorlunda" slentrianmässigt, men det finns en charm i det.
Och det finns en charm i att umgås med mina föräldrar, de är trots allt ganska roliga.

Detta är inte mina föräldrar

2009-06-26

Ledig dag

Det var otroligt skönt att gå i kortbyxor och t-tröja ner på stan idag. Med cykel vid min sida traskade jag mot cykelaffären. En hjälpsam kille lossade på de gamla pedalerna (eller snarare vad som vad kvar av dem) så att jag kunde sätta dit mina nya.
Sen blev det en vända på stan, diskmedel tänkte jag på, min shoppingrunda sträckte sig till Coop. Dags att fara hem sen.
Tänkte på uppsatsen när jag beslöt mig för att sticka från stan, men det har inte blivit något med det. Jag skjuter på det tills i morgon.

Fixade, med en grannes hjälp, lite med bromsen på cykeln. Jag hade en jävla tur att han kom förbi, för jag hade just tagit bort ett par rostiga ståltrådar som höll fast en sak och den nya lilla metallprylen som skulle ersätta dem passade inte riktigt. Men tack vare min granne fick jag en bättre skruv och nu är min cykel kirrad.
Yey.

2009-06-25

Veckans hallon:

Hallonpaj, med hallon!

Som det stod på länken till receptet.
Nu börjar jag baka och snart kommer gästerna och då tänkte vi grilla.

Det är medelhavsvärme ikväll.

2009-06-19

Årets ljusaste dag sägs det

Det är midsommar och det måste firas, just nu har mina grannar någon sorts firande, jag vet inte exakt hur de firar, men uppenbarligen hyllar de sommaren med en massa ljud. Jag ska börja jobba kvart i sju imorgon bitti. 

Det är midsommar och det märktes även igår, när jag var på stormarknaden. Varenda jävla barnfamilj hade bestämt sig för att köpa jordgubbar och något annat som passar att äta på sommaren. Jag vet inte om det alltid har varit så här hysteriskt, eller om det bara är reklamernas äckliga idealbilder som fått det att bli så här. Folk var sura och stressade, är det det som är syftet med röda dagar?

Jag ska inte klaga så mycket egentligen, för idag fick vi som jobbade kväll mat av arbetsgivaren. Italiensk plockmat blev det, inte helt fel. Ost och kex, pasta med olika korvar och skinka till. Det enda som egentligen saknades var lite vin, men det går nog inte för sig. Trevligt var det i vilket fall.

Nån brud på grannens fest har en hög stämma, den ska vagga mig till sömns ikväll.

2009-06-18

Cykeln

Pedalen gick av på min kronan-cykel för ett par veckor sedan.
Dagens uppdrag blev således att ta mig ner på stan i finvädret och köpa nya pedaler. 
Jag strosade ner från Carlshem och i tunneln nedanför min lägenhet, den mellan Carlshem och Gimonäs, stod en lirare och spelade saxofon. Det tyckte jag var trevligt, så jag sa hej. Han vinkade tillbaka.

På cykelaffärn skrattade de nästan åt mig när jag sa att jag skulle laga min cykel själv, för jag har uppenbarligen ingen koll, gängor hit och skruvningar dit. Nåja, jag kom därifrån med pedaler och smörjmedel. 

Väl hemma upptäckte jag att de gamla pedalerna satt fast som fasen. Helvetes jävlar vad de satt hårt och i skrivande stund tror jag att de fortfarande sitter fast. Jag gav upp, gick och åt istället.

Läs inte, jag är bara bitter

Precis när semesterperioden drar igång så får jag ett brev från länsstyrelsen att jag måste fixa ett läkarintyg för att få fortsätta köra bil. Vi diabetiker måste kunna vifta med läkarintyg på att vi inte är trafikfarliga, undrar om det är lika för diagnosticerade alkoholister... kanske är det så, eller så måste de tagits på bar gärning vid rattfylleri.
Hur som, jag ska alltså när semestern är i full gång försöka få en tid hos en läkare, vilken specialitet läkaren ska tillhöra för att intyget ska vara giltigt framgår inte av brevet (och när jag ringde sa en dator med kvinnlig stämma att de inte kunde ta mitt samtal [på grund av semestertider kanske?]). 
Det hela känns lite som en spottloska i ansiktet, jag tillhör en i den där skaran som sommarvikarierar så att viktig sjukvård kan fortsätta fungera fast folk firar sin semester. I bästa fall kommer jag få tre veckors ledighet i slutet av sommaren, om jag hinner klart med uppsatsen, sen tar termin 7 vid och jag kan nog inte räkna med att känna mig helt ledig förrän någon gång nästa sommar. 
Sånt är livet som student ibland.
Och jag gillar det för det mesta.

2009-06-17

Steg

Dagar som denna när man är slut i benen uppskattar man att ha en laptop att ha i knät när man ligger i soffan och skriver.

En stegräknare skulle vara kul att ha.

2009-06-16

Att sprätta broderier

Saxarna var slut i akutrummet, så jag blev utrustad med skalpell istället. Min vänstra hand höll i pincetten. Jag tog bort stygn för första gången, det var kul. Man får samtidigt som man har nästan totalt fokus på en handfast uppgift i patientens skalle, även småprata lite lättsamt med patienten, en tacksam uppgift. Såren kunde jag dessutom berätta såg ut att läka bra. 
Min kollega sade att jag läser till läkare, det gjorde att patienten inte var ett dugg orolig, vad patienten inte visste var dock att jag inte tagit bort stygn på någon förut, men det gick bra och jag fick beröm. 
Jag gillar hantverket som finns inom vården, helt klart en positiv sida jag vill se mer utav.

Nu nu blir det natt natt.

2009-06-15

Dagens höjdpunkt

När vi äntligen efter en lång stund fått upp den stackars mannen ur sängen efter hygien och påklädning så kommer kaskadkräkningen som dränker in hela honom. Sondmatningen hade bara börjat och vi skulle just till att lämna rummet för nästa patient. 
Det fick vi glömma.

2009-06-14

Krig och kärlek

Det är sällan som vapnen dödar flest människor i krig.

Släp

Jag har ju varit lite efter i mitt projektarbete, jag är det fortfarande, har en hel del kvar innan jag kan lämna in en uppsats (det går ju lite trögt med skrivandet när man jobbar 100 % och på fritiden är död som en surströmming i skallen, att jobba förmiddagar är inte så bra för intellektet alla gånger). 
Idag är det söndag och jag har kommit tillbaka till mina sinnen efter en arbetsvecka, imorgon börjar en ny, så nu passar jag på att arbeta lite med mitt projekt.
Har åter lyssnat på intervjun med psykiatriprofessorn, helt klart den svåraste att sammanfatta, långa utsvävningar i olika riktningar. Helt klart intressanta resonemang om ämnet, men som sagt inte helt lätt att citera och ta anteckningar ifrån. Nu är dock den biten klar, det ska bara renskrivas.

Ibland har jag känt att det är tungt att ha detta släpande samtidigt som jag har ett sommarjobb att gå till, men jag blir nästan varje gång jag pysslar med mitt ämne glad åt att jag begåvats med att få arbeta med det. Kan inte komma på något intressantare att läsa in mig på än modern neurokirurgi på psykiatriska sjukdomar.
Jag vet vad jag vill forska på nu, det finns säkert en hel del annat intressant också, men just detta ligger mig varmt om hjärtat. Nu gäller det bara att ordna så att jag får fortsätta med det.

2009-06-13

Att få tunga besked

Vartannat år så ska jag på ögonbottenfoto för att jag har diabetes och diabetiker ofta har skador på blodkärlen i näthinnan i ögonbottnen. Så igår bar det iväg igen. Samme sköterska haffade mig i korridoren som förra gången för att applicera de beska dropparna i mina ögon, de gör att ens pupiller vidgas och att musklerna som linsen hänger i slappnar av och på så vis får linsen att sträckas ut och bli tunnare. 
Det är lite jobbigt att titta in i kamerans sken med de ljuskänsliga ögonen och när blixten kommer kan inte min vilja länge hålla uppe ögonlocken. 
På högra ögat såg då min sjuksköterska att jag hade en liten förändring på ett blodkärl i
näthinnan. Jag har läst om det där och det jag har läst är att förutom att det är dåligt för synen så är det också ett tecken på att resten av diabetessjukdomen progredierar. Jag blev bitter. 
Sen så tittade han lite mer noga på bilden och sa att han nog skulle ta en till bild på högerögat i den vinkeln för att vara säker. Det var jobbigt och nästan inte värt det, men kontrollfotograferingen visade att första bildens kärlförändring nog var en artifakt (dvs damm på linsen). Jag blev lite lättad och kunde skjuta mardrömmen om njursvikt, amputationer,
hjärtinfarkt och blindhet ytterligare några år framåt i tiden. (Även om jag vet att diabetesvården är mycket bättre idag än för bara tio-tjugo-trettio år sedan så är jag ändå lite rädd för de där senkomplikationerna man fick av de äldre behandlingarna. Vad dagens diabetesbehandling leder till är det ingen som vet eftersom senkomplikationerna ligger i framtiden, det hör till saken på något vis). 

Hela veckan har det varit mulet, utom en eftermiddag, men när jag gick hem blev jag inte glad när solen återigen log mot mig. Den hånlog nog mot mig, för det starka ljuset var inte vad mina ögon med de vidgade pupillerna ville ha.
Jag kisade hela vägen hem, vilket slutade med att jag nästan gick in i en lyktstolpe och nästan krockade med en cyklist.

När konsten kommer till stan

I Örebro arrangerar man nu återigen konstutställningen Open Art som går ut på att olika konstnärer får visa upp sina installationer och konstverk i centrala stan. Ingen dum idé tycker jag, det fanns en del fint att titta på förra sommaren och det är kul att konsten kommer ut på gatan. Dock har det tillstött en del bekymmer, när en av konstnärerna (Conny Blom) gjorde bombimitationer av morötter så har folk blivit oroliga. NA skriver om det hela: Här, här och här.

2009-06-12

Att bli imponerad

Två överbelagda avdelningar slogs idag ihop på sjukhuset. Trots att de som sagt var överbelagda och undertecknad arbetade där och då, så gick det bra.
Imponerande.

Ingen dog.

Ord

Ett finord för sjukdom är morbus.
Morbus förkortas Mb.
Medicinska biblioteket förkortas också Mb.
Jag var på Mb häromdagen för att låna bok. (Det är sommarlov ju [för den som inte förstod det patologiska i mitt beteende. Och för den som inte förstod min härledning:...äsch])

2009-06-11

En doft av ytdesinfektion

Att gå på neurokirurgkliniken (NKK) är på vissa sätt ganska dramatiskt. Under mitt första pass så reflekterade jag inte särskilt mycket över patienternas sjukdomar, jag hade fullt upp att försöka lära mig hur avdelningen är uppbyggd, var rena lakan hämtas, var smutsiga ska slängas, var det sitter brandfiltar och hur de portabla gastuberna fungerar.
Det var lite svårt att hänga med den som skulle lära upp mig igår, dels för att hon ibland hade lite svårt att förmedla vad som man ska göra som undersköterska, dels för att hon bokstavligen försvann ur sikte så fort jag försökte förstå mig på någon detalj på nån mätare eller diskmaskin. Hur som, idag hade jag en som var lite mer van att skola in, som skrev ut inskolningspapper åt mig, en lång härlig gloslista (som jag tack och lov kunde större delen av [dock var det en del termer som var nya, och jag kommer naturligtvis inte på vilka just nu i skrivande stund]) och på pedagogiskt manér guidade mig runt på avdelningen.
Åter till igår.
Efter mitt stora första-pass på NKK så fick jag helt plötsligt tid att reflektera: fallet med metastaserna i hjärnan, den unga patienten med hjärnblödning, den inte så gamla killen med återkommande gliom och så vidare. Där går man runt som en ivrig läkarstudent i undersköterskekläder bland patienter med sjukdomar. Folk som allt som oftast mitt i steget drabbats av något allvarligt, kanske till och med dödligt i vissa fall. Det är nog ingenting att gräva ner sig i totalt och grubbla över, men något som man på ett professionellt sätt måste förhålla sig till.

Nu ska jag sova. Förmiddagspass imorgon.

2009-06-09

Bland uskor och kanyler

Idag gjorde jag mitt tredje och sista inskolningspass på neurologavdelningen, i morgon ska jag över till och läras upp på neurokirurgens vårdavdelning. Tre dagar även där, sen är det tänkt att jag ska vara så pass skolad att jag kan sköta patienter någorlunda självständigt. Vi får se hur det går.
För mig med väldigt lite praktik hittills i utbildningen känns det ibland som att jag har en del att hämta in jämfört med sjuksköterskestudenterna, men det ska väl gå. 

Jag lyckades på första försöket med att ta blodprov på en svårstucken patient för att minuterna senare bli vimmelkantig av att titta på när en annan patient skulle stickas, han hade ont och jag tror att det bidrog till min nästansvimning.
Efter lunch for vi ner med en patient till EEG (elektroencefalografi) och i samma ögonblick som trötta jag (man blir rätt trött av att jobba kväll och sedan börja 6.45 dagen efter) höll på att slumra till sa den biomedicinska analytikern att EEG:t visade att patienten höll på att somna även hon.
Trots att jag vid ett ögonblick hade det svårt att hålla ögonen öppna tycker jag att det är ett spännande arbete, det verkar vara bra kollegor och det är intressanta patienter.

2009-06-07

Kan man ens räkna ett val där lite drygt 40 % deltar som demokratiskt?

Lite bedrövad blir jag, trots att jag tvättat och vikt kläder, trots att jag gick hela vägen till vallokalen och lade en röst, trots att jag lyckades med två parallella storkok, trots allt detta så var det inte fler som begav sig till valurnorna.
Samtidigt är SD otäckt nära en plats i parlamentet.

2009-06-03

Sommarlov

Nu har sommarlovet tydligen börjat, men för mig kommer det knappt märkas. Jag har mitt första inskolningspass på sjukhuset imorgon och på fredag ska jag ha en muntlig presentation på institutionen där jag har gjort mitt projekt. Sen är det tänkt att jag vid sidan av sommarjobbet ska försöka slänga ihop min projektrapport/uppsats.
Nu ska jag vila en stund.

2009-06-01

Ett litet steg

Första redovisningen klar, jag och powepointpresentationen var vänner idag, det känns skönt att man på nåt sätt kommit en bit framåt på projektet.

Lättnad.