2008-03-31

Vetande om Glada Hudik

Jag lärde mig just att Hudiksvall är Sveriges 76:e största stad/tätort.

Mannen, flickan och väggen


När jag kom hem från skolan idag så hade Henke: bäddat min säng, lagt posten på bordet och plockat i ordning sovgrejerna, som han lånade inatt, så att de låg i en fin hög. Dessutom tog han med min kavaj till kemtvätten. Det tycker jag var fint.
Kvällen min gick åt till att ringa lite, lyssna på musik och sätta upp ett tygstycke på väggen. Ett fint tygstycke som jag fick stryka, som det kanske syns på bilden. Känner mig fortfarande inte riktigt nöjd, hur jag än strök så fanns det alltid nåt litet veck kvar.
Gav upp utan att känna mig riktigt besegrad, skyller på ångan i strykjärnet.
Nu ska jag skriva färdigt mailet till mina studenter.

2008-03-28

Guyton 6

Nu när jag varit hemma över påsk i Örebro så har jag rotat efter saker. Anledningen är att mina föräldrar kommer upp till mig om några veckor, de har tänkt ta med sig en del prylar i sin bil och det är jag som ska bestämma vilka.
Det blir en del saker jag hade i min lägenhet i Örebro, det blir en del prylar från min mormor som nyligen flyttat in på ett hem. Lite tråkigt att det har gått så långt att hon måste bo på ett hem och inte bara i ett, men ganska roligt att hon ändå hade en del skojiga saker som blev över vid flytten.

En sak som jag hittade när jag rotade runt bland mamma och pappas saker, var en gammal utgåva av Guytons fysiologibok och den såg inte alls tokig ut. Annars hittade jag några dukar som kanske passar och ett roligt tyg som jag ska ha på väggen.

Jag gillar att den är svart, blir mer skrämmande då.

2008-03-24

Arbete

Mitt blodtryck är inte bra ikväll, någon enstaka mätning ska man inte oroa sig över, men blodtrycket är inte bra ikväll.
Antagligen ingen fara. Men det får mig att känna mig alldeles för vuxen. Blodtryck.

Sug på ordet: Blodtryck.

Eftersom jag nu ikväll känner mig så vuxen har jag suttit i arbetsrummet i mina föräldrars hus. Det rummet var förövrigt mitt gamla pojkrum och det inreddes så snart det bara var möjligt om till arbets- och hundrum när jag flyttade. Det jag gjort i arbetsrummet har varit arbete, pappersarbete. Biomedicinstudenterna, som vad jag har förstått går termin fyra, ska få sig ett kompendium i histologi.
Det är ganska kul, det har kännts som om jag gett mig in på något dumt, men nu ångrar jag mig inte. Skulle vilja ha känslan att det fanns tid till sånt här på mina senare terminer. Men jag tror tyvärr inte det. Jag behöver nog all tid jag kan få till att trycka in allt vi måste lära oss.
Så måste man ju vara social också, förstås.

2008-03-23

Veckans hallon

Marabou

Welcome to the house of fun

Igår firades påsken av i Brickebacken hos S och kattorna.
Det innebar egentligen fyra saker:
* Grillat lammkött
* Sällskapsspel
* Hemgjort vin
* Dansmatta

Den där dansmattan är jag lite svag för nu. Kände mig skeptisk när jag först hörde talas om den, men när den var påväg fram ryckte det i danssenorna och jag var inte sen att fladdra runt på mattan. Det var svårt, men jädrans kul. Som guitarhero fast annorlunda. Typ.

2008-03-21

Valet 2008

Jag har blivit erbjuden ett sommarjobb inom psykiatrin. Det kan bli riktigt intressant, är det något jag tycker är spännande här i livet så är det mänskligt beteende.

Samtidigt ska jag kolla på en avdelning för palliativ vård, alltså vård för i livets slutskede. Som undersköterska. Det känns också väldigt intressant och lika viktigt som psykiatrijobbet.



Så här sitter man med världens beslutsångest.

2008-03-20

Magic tomatoes

Istället för att proppa i sig godis under påskhelgen så tycker jag att man kan försöka trycka i sig grönsaker och en och annan liten frukt.
Men var försiktig, det kostar.

2008-03-19

Resan "hem"

Örebro har blivit mitt andra hem, eller har Ume blivit det? Svårt att säga, för jag vet inte om jag kommer bli kvar där efter utbildningen, men det känns som att man åker hem i vilken riktning man än åker när man åker mellan Örebro och Umeå.

Hursomhelst.

Idag åkte jag bil tillsammans med Anna och det var en mycket trevlig resa. Vi talade nästsan konstant (i positiv bemärkelse) och jag tycker nog att det var kul att tala konstant och jag hoppas hon tyckte det samma.

Ett utav samtalsämnena var den märkliga lunchen. Vi stannade till på ett ställe, något värdshusliknande hak i närheten av Sundsvall. Igge någonting tror jag orten hette, men det kan vara ett konstruerat minne.
Stället hade en väldigt vandrarhemsaktig atmosfär tyckte jag och det kändes okej. Så okej att vi köpte kaffe och tog fram våra matsäckar och började äta.
Vi hade hittat varsin fin röd plyschaktig (och fin) fotölja att sitta i och mackorna smakade. Vi var just påväg att avsluta kaffet när en mycket, mycket arg man kommer fram. Han skäller ut oss efter noter, pratar om att stället kan tvingas slå igen på grund av oss och myndigheternas regler. Tydligen får man inte ta med sig mat in på ställen som serverar mat, detta kan ju låta dumt av oss, men det kändes inte som en restaurang.
Men ut gick vi illa kvickt, smått chockade. Jag försökte säga några ord till mannen, som någon sorts ursäkt för det vi gjort, fast jag tyckte han överreagerade ganska ordentligt dock. Och jag vet inte om han var mottaglig för det jag sa.
Om han är sådär i sitt kundbemötande kommer han nog bli tvungen att slå igen sin "restaurang" på grund av annat än miljöskyddsnämnden eller vad det kan vara fär myndighet som har hand om att förhindra kontaminering av matställen.

Nu är jag i alla fall hemma i Örebro och dessutom är jag trött. Och mätt.

2008-03-18

Jag vill ha mat

Med magen kurrande skrev jag ner den sista amanuensanteckningen från mina mikroskopirepetitioner.
Jag har nu kollat upp mina vävnadsbitar inför första och andra träffen jag ska ha med mina biomedicinstudenter. Det ser onekligen bra ut, även om det var svårt att hitta några solklara pyramidceller i mitt hjärnbarkspreparat.
Man vill ju gärna ha några solklara exempel som bara inte kan vara fel ifall man skulle visa upp hur de ska se ut, man måste ju framställa sig själv i så god dager som möjligt.

Eller nja, mitt mål är att inte göra bort mig totalt.

2008-03-17

Livet

När jag nyss promenerade hem till Carlshem från skolan kom jag på vad som egentligen hände i helgen.

Jag fick tillbaka hoppet. Hoppet om livet och hoppet om mig själv.
Oavsett hur saker artar sig så känns det som om det ändå finns hopp, att man kan göra något åt sitt läge. Jag brukar inte tänka så, men kanske ska jag ta och göra det lite oftare.

Ylva hade kört med sin positiva vecka, jag körde med min egna temavecka (jag vet inte exakt hur jag ska förklara temat jag hade) och efter en tveksam start så blev det en bra avslutning tycker jag.

De kommande veckorna ska jag köra positiva-veckorna.

Och kanske kan jag ta och köra positiva livet.

2008-03-16

Mycket Costello

Jag har nu gjort en spellista, för att göra söndagkvällen lite trevlig medans plugg och städning äger rum i lägenheten.

1. It Ended on an Oily Stage - British Sea Power
2. Old Flame - The Arcade Fire
3. Lip Service - Elvis Costello
4. Town Cryer - Elvis Costello & the Attractions
5. Charm School - Elvis Costello & the Attractions
6. Lost on Yer Merry Way - Grandaddy
7. O.K. With My Decay - Gradaddy
8. My Heart is an Apple - The Arcade Fire
9. Summer... It's gone - Grandaddy
10. Away Birdies With Special Sounds - Grandaddy
11. Miner at the Dial-A-View - Grandaddy
12. Lipstick Vogue - Elvis Costello
13. [Untitled track]/I'll never return - Grandaddy
14. Party Girl - Elvis Costello & the Attractions
15. The Beat - Elvis Costello
16. Beyond Belief - Elvis Costello & the Attractions
17. Brilliant mistake - Elvis Costello
18. Blackout - British Sea Power

Dåliga gatan

Jag tror att klubbnamnet Dåliga gatan refererar till ett stycke ur en Håkan Hellström-låt. Det är ungefär allt jag vet om den göteborgaren.

Så när sjömanskostymen köptes hade jag faktiskt inte någon tanke på honom.

När vi sedan gick på Dåliga gatan på Norrlandsoperan så fick jag, med min sjömansutstyrsel, iklä mig rollen som inbitet håkan-fan.

Veckans hallon


Rubus idaeus
(Skogshallon)

2008-03-15

Vad får en att ägna tankar åt förintelsens offer?

Igår åt vi mat hos mig. Det blev riktigt trevligt till slut, även om jag kände mig lite illa till mods i början eftersom jag inte hunnit städa färdigt när gästerna kom. En annan käpp i hjulet var att Ylva envisades med att spela hemsk musik (till råga på allt så stängde hon av den musik jag redan spelade!). Hade Blümchen funnits på Hitlers tid hade de kanske inte behövt bygga gaskamrarna. (Det är lite smaklöst att jämföra Blümchen med förintelsen, men den tyska dunkadunkamusiken är fruktansvärd, jag mår dåligt och blir stressad av den, även om den inte är något i jämförelse med att fösas in i en gaskammare mot en säker död).

På jullovet såg förresten jag och pappa en dokumentärserie om Auschwitz. Den handlade om det mesta som hade med koncentrationslägret att göra. Hemskt att se, men grymt intressant. En ganska illustrativ sak var hur man kom på att man skulle gasa folk i sina massmord.
En uppsatt nazist åkte efter en fest väldigt överförfriskad hem i sin bil, parkerade den i garaget och somnade med motorn på. Han dog tyvärr bara nästan. Idén med att gasa oliktänkande, judar och sådana med får dålig intelligens var född. Lite inspiration hämtade man nog också från hur amerikanerna under 20-talet behandlade mexikanska immigranter med DDT, bensin och lite annat vid gränsen.

Tyskarna använde till en början kolmonoxid, men det var inte så effektivt. Jag tror att det var bristen på drivmedel som rådde under den perioden som var orsaken, så efter ett tag introducerade man insektsmedlet Zyklon B (som för övrigt amerikanerna behandlade de mexikanska invandrarnas kläder med). Zyklon B är giftigt för att det innehåller cyanid som i sin tur hämmar nåt cytokrom i cellernas mitokondrier. Detta gör att respirationen brakar ihop. Hitler använde själv cyanid när han tog sitt liv.

Men i alla fall, efter att den hemska, hetsiga tyskmusiken försvann från kvällen blev det bättre. Vi åt pizza och jag insåg, 19 år för sent, att nog inte Ika Nord är så farlig ändå. Jag gillade inte henne som liten.

Sedan var det nästa grej, Trivial Pursuit. Jag vet inte vad det är, men något i min barndom måste ha gett mig en aversion mot sällskapsspel, TP i synnerhet. Men med rätt sällskap, vilket det var igår, kan det vara trevligt. Och trevligt var det. Jag ångrar att jag var så obstinat till en början.

Nu måste jag skynda mig om jag ska hinna köpa ram, springa, äta mat och gå till Ylva innan sju. Vi ska ut och dansa ikväll!

Eric's plan

Ibland så snubblar jag över bloggar som är intressanta, inte för det de handlar om utan för något annat. Svårt att avgöra exakt vad i dem som fascinerar mig.

Ett exempel:
http://www.ericsplanes.com/

2008-03-13

Det går knappt att skriva...

Vi spelade i över fyra timmar. Mina stackars otränade basfingrar.


Nu ska hela organismen få vila.

Att ringa

Sitter egentligen på wikipedia och söker klarhet i vad exakt en sekundärinfektion är, men jag känner för att skriva lite här.

Gick för en stund sedan till ett lämpligt hörn här på MB för att ringa till en man som skulle ha ringt mig i måndags om sommarjobb. Lite syrlig har jag känt mig, det är lite tråkigt att hela tiden vara beredd på ett samtal som aldrig kommer, svårt att koncentrera sig på skolan.
Hursomhelst kom jag nu från mitt hörn, via mobiltelefonen, i kontakt med honom, han satt i ett möte och sa att jag skulle återkomma klockan tre i eftermiddag om det var okej för mig.

Jag sa att det var okej.

Vad jag tänkte var nog lite annorlunda.

"Kanske skulle han få ta och smaka på sin egen medicin, jag skiter i att ringa!"

Jag tänkte bara detta, jag kommer ringa, jag är inte i den sitsen att jag kan skita i att ringa hur som helst.

Jag gillar inte detta underläge man har.

2008-03-12

+ - 0

Jag känner mig inte på hundraprocentigt bra humör. Mest för att jag sova lite illa inatt, vaknade av en dröm där jag skulle utsättas för en massa bakterier i något sorts undervisningssyfte. Blä.

Dessutom har jag inte hört något från sommarjobben, en skulle ha ringt mig i måndags eftermiddag men har ännu inte hört av sig.

Nåja.

2008-03-11

Vaginadagen ({})

Bullfitta är kanske inte det rätta ordet, men det är det första som man kommer att tänka på. Idag var det alltså den 11:e mars, det vill säga vaginadagen. Hur kan det bättre firas än att baka en tårta, en god tårta? Ylva och Aina kom inte på något bättre och satte igång med bagerinäringen efter skolan.
Själv målade jag den sista bokhyllan innan jag drog iväg för att äta av den delikata vaginan. De hade verkligen lyckats med grädden och även om jag var skeptisk till en början så var lakritssnörena inte helt fel.

2008-03-10

Den jobbigaste minuten är...

En sak som kan göra mig lite frustrerad är DVD:n på min dator. Jag vet inte hur många gånger den har trögat nu när jag ska se på Seinfeld.

Lite störande när man har rykande och god korvstrogge som kallnar i väntan på att datorn ska bestämma sig för ifall den ska spela upp filmen eller ej.

Menmen, jag är envis och kan konstatera att jag säkert suttit och väntat på DVD:n i alldeles för många minuter, snart kanske timmar, den senaste veckan.

Jag kan meddela att korvstroganoffen var fantastisk denna gång och att det gjorde att min goda humör fortfarande sitter i.

2008-03-09

Urinvägsinfektioner

Det är cystit, uretrit, ureterit, men inte uterit. Eller hur var det nu?

Jag gillar den medicinska nomenklaturen. Har just skickat in mina svar på case-frågorna på fallet med kvinnan med de återkommande urinvägsinfektionerna till gruppen.

Nu tänkte jag ta en liten matbit, ta en promenad och sen läsa lite i min bok. Jag är för trött för något mer avancerat.

Inspiration

Ibland flödar inte direkt inspirationen. Det är som om all min kreativitet går till annat. Arrangera filmkvällar, tänka på musik och laga mat. Finns det bara en begränsad mängd kreativitet i en? Man har liksom tre kryddmått (för inspiration är väl något som inte finns i stora doser? Det kan väl knappast handla om deciliter, för var skulle de få plats då?) som man varsamt får fördela på sina aktiviteter. Ibland har man lite mer och ibland lite mindre.

Men nu tycks det inte bli över så mycket åt bloggen.
Dessutom finns det inget som direkt river i mig om att få komma ut på någon blogg.

Lyssna på: British Sea Power - Blackout

Veckans hallon


Hallonen som växte utanför min lilla stuga i Varberga (Örebro)

Lite törstig


Jag lyssnar på Pink Floyd-låten Dogs. En väldigt fin låt. Albumet är Animals, med ett omslag som det refereras till i filmen 1984 från just 1984. Som vi såg just ikväll. Jag var väldigt trött.

Filip tipsade mig om en trailer:


A Nymphoid Barbarian in Dinosaur Hell

2008-03-08

Trevligheter

Som en sorts uppvärmning inför internationella kvinnodagen så bjöd jag hem männen på lite fredagsmat. Köttgryta, rödvin och LP-skivor. (Det blev mycket prat om motorer, bikinibrudar och bensinskatten). Vi avslutade kvällen med att glo på Seinfeld. Egentligen finns det inte så mycket att säga om saken.
Carl och jag satte igång långkoket.
Filip och Henrik tog för sig av grytan.

Bas, mat och rödvin

Jag är trött, men jag vågar inte gäspa. Gapar jag lite för stort är jag rädd att en liten köttbit ska hoppa ur den proppfulla magen, via matstrupen (esophagus) förstås. Gryta på högrev, rödvin och fänkålsfrön. (Bland annat). Kanske borde nämna hasselbackspotatisarna med parmesanost. Mmm. Bilder kommer. Kanske.

Idag blev det officiellt, på nåt vis, att min nya hobby är att spela musik. Bas. I band. Jag tyckte det var kul, men lite klurigt. Men det ger sig.

2008-03-04

Student för en dag

Om ett tag kommer en gammal lumparkompis upp till Umeå för att vara "student för en dag", han ska prova på hur det är att plugga till civilingenjör och dessutom besöka mig (så klart).
Men i alla fall.

Idag tror jag att vi hade en tjej som var student för en dag.
Vilket intryck hon måste fått av hur det är att plugga till läkare, hoppas hon inte blev avskräckt. Trist föreläsning, tråkig labb och så kan hon ha hört mig svära väldigt högt när jag trasslade till det med encellsutstryk. Jävla bakterier. Idag blev jag trött på både dem och mig själv.

Våra utstryk är inte så färgglada som på bilden, på bilden vill de illustrera något med de olika färgerna. I verkligheten blir det några svårskådade streck. Nah!

2008-03-02

Påslakan

Idag när jag tvättade fick påslakanet för sig att sluka resten av kulörtvätten i tvättmaskinen. Det var som att dra ut ett styckat lik i en postsäck när jag skulle tömma maskinen.
Lägg på det att torktumlaren inte vill torka min våta tvätt ordentligt. Vått är faktiskt dåligt ibland.

Filmsnutt

Jag hittade i bloggvärlden (The Mars Volta Sweden) ett litet klipp från spelningen på Cirkus. Kanske var detta kvällens höjdpunkt:

Det är detta som är tjusningen med att se levande musik med riktigt levande band. Låten de spelar orkar jag inte kolla upp det krångliga namnet på, men det är första spåret på Frances the Mute, och den är på 13 minuter. På konserten drog de ut på den till 30 kanske. Jag minns inte så noga. Just denna låt var väldigt bra. Någon annan av låtarna ne drog ut på fick man lite träsmak i öronen av.

Jag får tacka den som trotsade fotoförbudet för detta klipp. Vad som dock inte kom med var den stackars säkerhetskillen som rände efter Cedric under hans lilla utflykt, det var nog något av det roligaste på länge, en svettig snubbe med indiekläder och indieglasögon. Febrilt.

Veckans Hallon


Geléhallon