2006-10-29

Svårjazz

Jag ska egentligen skriva en tråkig labbrapport om en tråkig labb. Jag ska tack och lov inte bli kemist, men det är ändå svårt att komma undan kemin helt och hållet, även som läkare.

Hursomhelst, igår skulle jag leka intellektuell och då blev det till att besöka Umeås årliga jazzfestival.
Det första jag såg var någon internationell storhet som hade med sig sina tre komanjoner. (Wayne Shorter Quartet). Det var riktigt svårsmält jazz kan jag säga, riiiiktigt svårsmält.
Jag fick lust att utbrista: "Kejsarens nya kläder" flera gånger under spelningen som var lång. Fast jag måste erkänna att det var riktigt bra musiker alltså. Hur bra som helst egentligen, men eftersom det saknades någon riktig röd tråd i musiken blev man alltför sällan gripen, även om det hände ett par gånger när bandet verkligen satte igång. VILKEN trummis och vilket samspel han hade med basisten. Helt otroligt! Det var konsertens behållning. Förutom nåt konstigt fruntimmer, nånstans en bit bort till höger om mig, som ibland ylade av upphetsning när saxofonisten gick lös med sin sopransax samtidigt som ett av trummisens vildare utspel ägde rum.
Kvällens höjdpunkt var helt klart den andra hela konserten jag såg: Fabian Kallerdahls Galore. Riktigt sväng som var en höjdare att se live.
En pianist som har The Mars Volta-glasögon, spelar sitt piano med ett mimspel svårt att beskriva.
En gitarrist som står och verkar onanera på sin gitarr och snart ska komma.. jag kan inte komma på en närmre beskrivning utan att det blir att behöva ta till snusk.. vilket jag nu blev tvungen till ändå..
Och sedan trummisen som såg ut att ha hur roligt som helst tillsammans med basisten. Till och med jag gick igång alltså, jag som knappt lyssnat på jazz.
Det här är en genre värd att utforska.

Förutom att skriva labbrapporter har jag idag umgåtts med tyskar.. eller tyskor kanske jag ska skriva.
Först åt jag lunch i deras sällskap, sedan gick vi på en promenad i skogen och tänkte på julen. Det är snart dags för sånt och man blir lätt påminnd när snön ligger vit på backen.

Jag stekte pannkakor när jag fick nos om att det var Bauerfrühstück på gång hos Betina, jag förhandlade mig till en andel i den rätten som verkade spännande. Mitt bidrag blev pannkakor till efterrätt.

2006-10-28

Medicinska bastuklubben

Efter två dagar med enzymföreläsningar så är det skönt att sätta sig i en bastu och dricka öl och prata. Speciellt om det blåser kallt och snöar ute.

Som vanligt fick jag vänta på Niklas, som jag skulle sällskapa med till bastubadandet i Ålidhem, men vi kom iväg till slut. Och vi hann basta i ett par timmar. Vid elva stack vi till Villan eftersom det hade varit återsparkssittning där. En del folk från Termin 1 skulle annordna en sittning till faddrarna på Termin 2 eftersom de hade annordnat en insparkssittning åt oss under nollningen. Därav namnet återspark... tror jag, jag bryr mig inte så mycket.
Det viktiga är att det var trevligt och att jag dansade, omän dåligt. (Jag får skylla på musiken som var bedrövlig).

Farsans gamla blåa manchester-kavaj går verkligen hem häruppe. Jag har aldrig fått så många komplimanger över något klädesplagg tidigare som jag har fått nu... eller ska jag vara paranoid och tänka att folk är sarkastiska?

2006-10-22

Inte så välskrivet kanske

Det har varit fullt ös hela veckan känns det som. Komma tillbaka till Umeå med tåg halv nio på måndagsmorgonen för att direkt pallra sig iväg till föreläsningssalen, sen tentaplugga på kvällstid hela veckan fram till tentan på torsdagen.
Direkt efter tentan var det upprop till nästa kurs och så vidare.
Fredagen var rätt lugn, vi fick sovmorgon till kvartöver tio! Men på kvällen var det inflyttningsfest hos några kursare som nu bor i Mariehem, samma område som jag.
Dagen efter det var det lördag, alltså igår. Då var det tentafest på gång.. jag vill väl inte påstå att jag var i mitt esse men ändå. Det börjar bra med att jag kommer in på festen och har lite lågt blodsocker. Jag märker inte det i första taget, så jag hinner gå omkring och dryga mig lite*. Tillexempel så dissar jag en tjej i klassen när hon hälsar på mig, istället för att lyssna på vad hon säger så tjatar jag om en öppnare till min öl. Fy på mig!

Efter lite chips och choklad blir det bättre och snart bär det iväg till Umeås definitiva köttmarknad: Corona. Jag gillar inte stället egentligen, drar mest dit för att de andra gör det. Därinne fick jag allt utom vattnet gratis. När jag står i baren för att beställa in förfriskning tränger sig en snubbe före som visar sig vara rätt trevlig. Han gav mig en Heiniken.
Sen går jag till bordet mina kamrater sitter vid, där är det dags för sambuca. Först tänkte jag lite på min diabetes, sambuca är rätt sött, sen tänkte jag "Gratis är gott".
När nästa shotomgång kommer in blir jag lite orolig: "Det verkar som om vi ska gå runt och alla måste bjuda en omgång". Men man tackar ju inte nej... som tur är blir det inget mer, det är bra att inte dricka för mycket och jag hade inte haft tillräckligt med kontanter att bjuda alla på sprit heller.

Jag betalade 5 kronor för mitt vatten med en citronskiva i. Det andra kom jag undan gratis på, det känns lite gnagande dock, jag vet ju inte vem det var som stod för shottarna. Man vill ju gärna bjuda igen eller åtminstonde tacka för generositeten.

I torsdags fick vi äntligen den utlovade fotokartan. Visserligen sitter de flesta namnen på folket i klassen, men det är ännu några ansikten som inte fått något namn. Det ska fixas.

Nu ska jag plugga lite.


Jag vet inte om jag skrivit det tidigare, men i veckan kom den första snön. Det mesta är borta nu, men det såg ut att kunna bli riktigt fint här ett tag.





* När jag har lågt blodsocker så blir jag lite annorlunda i sinnet. Jag blir gärna lite snurrig och disträ. Dessutom händer det att jag pratar mer än vanligt och att pratet är osammanhängande.

2006-10-19

Ost och vin.

Idag började stereon spela 05:28. Jag klev upp något senare och klockan 07:20 gick jag slutligen iväg till Östra paviljongen. Den fruktade tentabyggnaden nära Ålidhem...
Det var dags att tenta av den grundläggande anatomikursen. Jag tyckte det var rätt roligt måste jag erkänna. Fast jag vet inte om det gick bra, men det känns som om det borde bli godkänt.

Efter det bar det iväg till stan för att lite skor skulle tittas på och framförallt så skulle mat ätas. Vi rände runt efter den bästa buffén. Men lunchbufféerna var under all kritik. På kinarestaurangerna ingick halvdann pizza till den halvdanna kinabuffén och på pizzeriorna var det tvärt om. Och det såg inte så himla gott ut faktiskt.

Till slut blev det en kebab med bröd och hamburgerdressing, har de ingen vett här uppe?! Jag har inte ätit en enda kebab med riktig sås på hela tiden!

På eftermiddagen hade vi upprop och första föreläsningen på cellens struktur och funktion (CSoF), det är den kursen som jag kommer att ägna den mesta av min tid åt fram till den sjunde mars 2007, då vi har tenta på alla 20 poäng eller vad det nu blir.

Nå, till dagens höjdpunkt. På vägen till Akademibokhandeln såg jag och några kursare ett anslag om universitetes årliga högtid. Det skulle vara föreläsningar om lite olika intressanta saker på kvällen på våning 9 på NUS.
Vi gick dit.
Först var det någon Neurokirurg som pratade om någon pace-makerliknande historia man kan operera in vi ryggmärgen för att behandla smärta genom elstötar, väldigt intressant. Sedan var det någon professor i molekylärbiologi eller vad det var som snackade om lipoproteinlipas. Den var inte såå intressant.
Som avslutning hade de nån fransk hjärtexpert som skulle prata om evolutionär medicin. Det blev roligt, men mest för att jag tänkte på kommissarie Clouseau i Rosa pantern.
Hursomhelst, efteråt så blev man bjuden på gratis mat och vin till det. Det var ostar och pajer och snittar och kanapéer och gud vet vad. En förjävligt god lingonpaj blev det som avslutning. Mätt och belåten gick jag hem, lite extraglad över att jag nu slapp fixa kvällsmat.

Nu ska jag sova efter en lång dag, har svårt att hålla mig vaken just i detta nu, det är mest tangenternas smattrande som får mig att inte somna helt.

2006-10-17

Så rätt

Mitt uppe i tentapluggandet kom något som kändes så otroligt bra. Vi fick träna lite tillämpad anatomi.
Jag kan inte säga att vi hann bli duktiga på de timmar vi höll på, men va skoj det var med perkussion, auskultation, inspektion och vad det nu var. Knacka varandra på ryggen, kolla reflexer, lyssna på lungor och känna efter ländkotor, sånt är så himla roligt. Jag vet inte vad det är som tilltalar mig med det här, men det har väl med hantverksmässigheten i det.
Med en massa anatomi att lära sig är det så himla skönt att stöta på lite såna här praktiska saker, som påminner en om varför man är här och att man har valt världens bästa utbildning. Kanske inte objektivt den bästa utbildningen, mer den bästa utbildningen i världen för just mig i alla fall. Det är så det känns. Whatever.

Vi fick dissikera lite slaktrester också, det var lärorikt, men jag vill inte påstå att jag tyckte det var skoj.

Lite jobbigt var det i förmiddags när jag först, på väg till skolan nästan glömmer mobilen och insulinet och sedan upptäcker att tentan inte är på fredag utan på torsdag. Där försvann en pluggadag ut i tomma intet och det som kändes lugnt känns inte längre så lugnt. Men det är lugnt.

I helgen när jag var hemma så hade jag inte tråkigt, men jag insåg att jag nog trivs jädrans bra häruppe i Umeå ändå. Konstigt.

2006-10-12

Tåg

Ikväll sätter jag mig på tåget hem till Örebro! Det ska bli kul att komma hem en sväng, att träffa mamma och pappa, hundarna, vännerna och slottet.
Det tar mer än tolv timmar att fara så jag är inte på resecentrum förrän till klockan tio eller så, i bästa fall. Det blir med andra ord en del tid till att plugga.

Jag fick tillbaka tentan på vetenskapen, människan och samhället-kursen. Det blev godkänt med god marginal, så jag är nöjd.

2006-10-06

Färg i grådasket

Högstadiekänslan har inte varit helt obefogad. Idag fick jag höra att min klass är den klass på läkarprogrammet i Umeå som har den lägsta genomsnittsåldern NÅGONSIN.

Inte undra på att det är många som beter sig som små snorungar, det är ju förfan bara snorungar.
Det har inte varit den bästa stämningen i klassen direkt, det är mycket tack vare ett par personer här uppe som jag ändå trivs.

Jag kanske inte ska vara för le, kanske är jag yngre än medelåldern i klassen, vad vet jag?


Värst av allt är att våran klass har fått ett väldigt dåligt rykte. Detta på grund av en del saker som hände under nollningen. Jag känner mig inte helt oskyldig, så jag har gått med en viss skam en tid. Hursomhelst, jag hoppas att vi kan göra något som vänder på det hela.

Nu ska jag fredagsmysa lite, fundera på kvällsmat och om jag behöver köpa in något. Det vore faktiskt gott med något lite extra en kulen fredag som denna.

Imorn är det en inflyttningsfest hos någon kurskamrat här i Mariehem, så då är det ju nära och så.


Jag har sett den här svampen när jag gått till och från skolan nu i flera dagar och tänkt att jag måste ta ett kort.
Idag gjorde jag slag i saken.

2006-10-03

Lite kroppsdelar

Igår och idag gick vi igenom rörelseapparaten.
Nu tänkte jag att jag skulle repetera delarna och samtidigt skryta lite med vad det är för något jag håller på att lära mig.
Jag är väldigt trött nu, så det kan smyga sig in ett och annat fel.

Håll tillgodo!

Axialskelettet (Skallen, kotpelaren, revbenen och bröstbenet).
Extremitetsskelettet (Armar, ben, skuldergördeln och bäckengördeln).
Ben (os)
Os frontale (pannbenet)
Os ehtmoidale (silbenet, det sitter i näsan och är en viktig del i näsmusslan tror jag)
Os parietala (hjässben, finns 2 st)
Os occipitale (nackbenet; innehåller foramen magnum, condylus occipitale)
Os temporale (tinningben, finns 2 st)
-Processus mastoideus
Os spehnoidale (kilbenet, länkar ihop neurkraniet med visceralkraniet. Syns bakom ögonen).
Os maxilla (överkäken, finns 2 st)
Os mandibula (underkäken)
-angulus mandibulae
-caput mandibulae
-processus coroideus
Os zygomaticum (okbenet, finns 2 st)
Os nasale (näsbenet, finns 2 st)
Os lacrimale (tårbenet, finns 2st)
Os vomer (plogbenet, sitter väl bakom silbenet/os ethmoidale)
Os palatinum (gombenet, finns 2 st)
Sinus sphenoidalis (bihåla i kilbenet)
Sinus frontalis (bihåla i pannbenet)
Sinus ethmoidalis (bihåla i silbenet)
Sinus maxillaris (bihåla i överkäken)
Fonticulus anterior (främre fontanellen)
Fonticulus posterior (bakre fontanellen)
Columna vertebralis
-Vertebrae cervicales 7 st, halskotor. #1 atlas #2 axis
-Vertebrae thoracicae 12 st, bröstkotor
-Vertebrae lumbales 5 st, ländkotor
-Sacrum, korsryggen (5 st ihopväxta kotor)
-Coccyx, svanskotan (4-5 ihopväxta kotor)
Cervicalordos (konvexitet framåt i halsens kotor)
Thoracalkyfos (konvexitet bakåt i bröstets kotor)
Lumballordos (konvexitet framåt i ländryggens kotor)
Corpus vertebrae (kotkropp)
Processus spinosus (taggutskott, rakt bakåt från kota)
Processus artikularis (ledutskott)
Processus transversus (tvärutskott)
Foramen vertebrale (kothål)
Kotor i nacken (cervical vertebrae) har hålrum i sina tvärutskott, dessa kallas: foramen transversarium. I foramen transversarium finns bl.a. A vertebralis.Taggutskotten i nackkotorna har kluvna spetsar.
Taggutskotten i bröstryggen är långa och sträcker sig ner över nedanförliggande kota.
Taggutskotten i ländryggen är stora för att de är viktiga muskelfästen.
Atlaskotan saknar taggutskott.
Axis har en lite plupp (dens) som sticker upp genom ett hål i atlas. Denna plupp och detta hål bildar en vridled.
Sternum (bröstbenet)
-manubrium sterni
-corpus sterni
-processus xiphoideus
-angulus sterni <=>2:a revbenen (mellan corpus sterni och manubrium sterni alltså)
Costa (revben) 12 st par. 2 sista paren är inte sammanfogade med bröstbenet på något sätt som de andra är.
Revbensbrosk bildar en broskfog (synchondrosis) som fogar ihop de 10 översta revbensparen med bröstbenet.
Spatium intercostale (mellanrummet mellan revbenen).
Apetura thoracis superior (bröstkorgens öppning i den övre änden)
Apetura thoracis inferior ( -II- -II- nedre änden)


Nu får det räcka för idag, jag orkar inte skriva mer. Men det var ett trevligt sätt att plugga på.

Fortsättning KANSKE följer...

Annars har jag inte hållit på så mycket idag.
Vi hade sovmorgon till 9:15, sedan höll föreläsningarna på till 15:00. Efter det tänke jag, Filip och Daniel ta oss ett besök på medicinhistoriska museet i sjukhusets källare. Det var fullt med pensionärer där, så vi gick på äventyr nere i kulvertrarna. Vi hittade en underjordisk väg från sjukhuset till biologihuset, det är en bit emellan de husen kan tilläggas.
Efter detta, vid 15:45-snåret pluggade vi ett tag, till strax efter fem. Sen gick vi hem.
Nu ska jag se lite på tv, sen sova.
Så intressant är livet för en medicinestudent ibland.

2006-10-01

Bilder på folk

Nu kommer bilder på tre av mina korridorsgrannar. De andra två har jag inte fångat på bild än. Den ena, Jan som ska bli polis har jag bara träffat på två gånger sen jag flyttade hit. Den andra, Gustav som pluggar en strökurs i Juridik, tajmade jag helt enkelt inte idag. Hursomhelst, här kommer mina kära grannar:

Mattias (Pol. Mag.). Är från Härnösand vill jag minnas.


Dennis (Lärare i engelska/psykologi/ryska). Är från en by utanför Östersund. Jämtlänning alltså.


Kerstin (Biologi Zoologi och skogsekologi). Från Hamburg i Tyskland.


Bilderna kanske inte var de bästa, men det skiter jag fullständigt i. Man ser ju hyfsat bra hur de ser ut i alla fall.

Vi fick förresten igång min teve idag, med hjälp av Dennis fjärrkontroll kunde vi ställa in kanalerna. Så nu har vi en teve i vardagsrummet.

Imorn ska jag ge mig in på den existentiella psykologin.